Activiteiten 2019

Joh.5:8,9 Jezus zei: ‘Sta op, pak uw mat op en loop.’ En meteen werd de man gezond: pakte zijn slaapmat op en liep.

Een ontmoeting met Jezus verandert levens. In de bijbel staan hier tal van voorbeeld van. Maar God is gisteren, heden en in de toekomst dezelfde. Nog steeds raakt Jezus mensen aan, waardoor hun leven voor altijd veranderd. Het thema van dit jaar was ‘ontmoeting’.

De doelstelling van de stichting is de relatie tussen God en mensen en de relatie met God en mensen te verdiepen door middel van zending en evangelisatie.

Wij zijn niet de enige die zich hiermee bezighouden, daarom is het goed om de handen in een te slaan en samen het werk te doen. Sinds enkele jaren werken we nauw samen met onder anderen CVJM-Thüringen e.V., CVJM-Rennsteig e.V. en met het christliches Glaubens- und Freizeitzentrum Engelsbach gGmbH, die ook een ANBI erkenning hebben (in Duitsland heet dat, dat ze „gemeinnutzig“ zijn).

We zijn alweer meer als 10 jaar aan het werk in Oost-Duitsland.

Mensen dienen staat vooral in het werk van de stichting centraal. Dit uit zich in: Persoonlijke gesprekken, practische ondersteuning, het organiseren van programma’s voor kinderen, tieners, jongeren en volwassenen, samenwerking en faciliteren van kerken, gemeentes en andere christelijke organisaties en families.

In de zomermaanden ontvangen we vooral Nederlandse gasten. Door gesprekken, bijbelstudies, excursies en andere activiteiten zijn we intensief met het thema ‘ontmoeting’ bezig geweest. Prachtig om te ervaren dat God ieder van ons op zijn eigen manier tegemoetkomt, de een door Zijn Woord, de ander door liederen, of door mensen, of door de natuur, of door omstandigheden, noem maar op. Voor God is niets onmogelijk. We mogen terugkijken op een hele gezegende zomervakantie.

Het project ‘Beherzt vor Ort’ hebben we dit jaar even op een laagpitje gezet, omdat we hebben ervaren dat we eerst nog meer aan de relaties moeten werken. Daarom hebben we de activiteiten verder uitgebreid en geprobeerd meer momenten van ontmoeting te laten plaatsvinden. Zoals samen wandelen, spelletjesavonden organiseren, samen eten en aan het einde van het jaar samen Kerstnacht gevierd, onder het motto: niemand moet alleen vieren.

Deze activiteiten worden georganiseerd door de CVJM-Rennsteig, een vereniging in de omgeving van Engelsbach, waarmee de stichting nauw samenwerkt.

Zo organiseerden we verder programma’s voor tieners en jongeren.

Elke twee weken is er voor de tieners een Rock Solidavond, met veel aktie en plezier. Elke week treft de jeugd zich voor bijbelstudie, waarbij we over een thema spreken en daarnaast muziek maken. Ook het scoutingwerk ging verder, eenmaal per maand was er een opkomst, waarbij de kinderen gingen pionieren, vuurtje stoken, eten koken, speurtochten liepen. Al met al weer mooie activiteiten die we voor de kinderen en jeugd mochten organiseren.

De ouderen werden ook niet vergeten. Wekelijks troffen we ons met een aantal volwassenen voor bijbelstudie, elke maand organiseerden we CVJM-Gottesdiensten, kerkdiensten in een iets andere vorm dan de traditionele kerkdiensten, met interactie en tijd voor ontmoeting. We hebben in de zomervakantie, zes weken achterelkaar, in Finsterbergen de kerkdiensten verzorgd.

Sinds november mogen we de kerk in Friedrichroda gebruiken. Zo kunnen we alle activiteiten die we onder de CVJM-Rennsteig organiseren op een plek laten plaatsvinden. De eerste ontmoetingen in het kerkgebouw waren veelbelovend, goede sfeer, mooie entourage en centraal gelegen.  

In november hebben we een mannenweekend gehad, met 16 mannen uit Nederland. Een aantal dagen intensief bezig geweest, zowel geestelijk als lichamelijk. En wat is er weer veel werk verzet. Het thema was: ‘identiteit’.

Het bestuur van de Stichting heeft dit jaar vier keer officieel vergaderd, en daarnaast is het bestuur een weekend in Engelsbach geweest.

 • Nauwe samenwerking  met CVJM-Thüringen, CVJM-Rennsteig en christliches Glaubens- und Freizeitzentrum Engelsbach en ICK gUG ig ;
 • In januari de Allianz Gebetswoche meegeholpen te organiseren;
 • Elke week een huiskring geleid;
 • Elke maand een CVJM-Gottesdienst georganiseerd, kerkdiensten die te vergelijken zijn met pioniersplekken in NL;
 • Elke twee weken is er een tienerprogramma, Rock Solid, voor 11-14-jarigen;
 • De scoutinggroep heeft elke maand een opkomst. Voorop staat het feit dat het christelijke scoutingwerk is, er is dus altijd een link naar het Woord van God;
 • Elke week treft de jeugd van 14-18 jaar zich. Zij verdiepen zich in het thema die op de tieneravonden worden behandeld;
 • Elke maand gebedsontmoeting met mensen uit heel Duitsland;
 • Met Pasen hebben we de ‘Jugendkreuzweg’ mee helpen organiseren. Dit is een oecumenische activiteit met het thema: ‘Wat heeft Jezus voor ons gedaan?’ Ook de jeugdgroep was hierin actief aanwezig;
 • Opnieuw is het programma ‘Vrijheid’ verzorgd voor een middelbare school uit Nederland (juni);
 • Het thema deze zomer was: ‘Ontmoeting’ (juli-aug.);
 • Tijdens de zomervakantie 6x de Duitse kerkdiensten verzorgd (juli/aug);
 • Verzorgen van jeugd- en jongerenavonden tijdens de zomer;
 • Bieden van pastorale hulp aan mensen die dit nodig hadden;
 • In november is er een groep mannan uit NL actief bezig geweest op het terrein. Hun doel was deels vrijwilligerswerk, deels een stukje bezinning. Het waren mooie dagen, met goede gesprekken;
 • Wandelingen georganiseerd in de omgeving met een korte overdenking;
 • Naast de bijbelstudieavonden dit jaar ook spelletjesavonden georganiseerd;
 • Heiligabend georganiseerd in de Christuskirche in Friedrichroda, met koffiedrinken, kerkdienstbezoek en samen eten.