Activiteiten 2020

Joh.14:6 Jezus zei: ‘Ik ben de weg, de waarheid en het leven. Niemand kan bij de Vader komen dan door Mij.” God maakt zich op verschillende manieren bekend: Tot Mozes zegt Hij: “Ik ben, die Ik ben.” (Ex.3:14). Of in Deut. 32:39 “Zie het toch in: Ik ben de enige, naast mij is er geen andere God”. En in Openb. 1:8 lezen we “Ik ben de alfa en de omega”, zegt God, de Heer “Ik ben het die is, die was en die komt, de Almachtige.”

God is de IK BEN! Hij is er altijd. Het gaat over God als persoon. Is ons geloof gebouwd op wie Hij is of om wat Hij doet.

Dit jaar hield corona ons bezig. Veel dingen mochten of konden niet meer. Af en toe leek alsof alles ons werd ontnomen. Wat geeft dan meer troost, om te weten dat God erbij is, want Hij is de ‘Ik ben’, er gebeurt niets buiten Zijn wil om. De vraag is hoe gaan wij ermee om, kijken we naar de situatie of heffen we ons ogen op naar God en verwachten we onze hulp van Hem?

En zo mogen we dit jaar terugkijken op een enorm gezegend jaar. Veel ging niet door, maar nieuwe mogelijkheden kwamen tevoorschijn.

De doelstelling van de stichting is de relatie tussen God en mensen en de relatie met God en mensen te verdiepen door middel van zending en evangelisatie.

Wij zijn niet de enige die zich hiermee bezighouden, daarom is het goed om de handen in een te slaan en samen het werk te doen. Sinds enkele jaren werken we nauw samen met onder anderen CVJM-Thüringen e.V., CVJM-Rennsteig e.V. en met het christliches Glaubens- und Freizeitzentrum Engelsbach gGmbH, die ook een ANBI erkenning hebben (in Duitsland heet dat, dat ze „gemeinnutzig“ zijn).

We zijn alweer meer als 10 jaar aan het werk in Oost-Duitsland.

Mensen dienen staat vooral in het werk van de stichting centraal. Dit uit zich in: Persoonlijke gesprekken, practische ondersteuning, het organiseren van programma’s voor kinderen, tieners, jongeren en volwassenen, samenwerking en faciliteren van kerken, gemeentes en andere christelijke organisaties en families.

In de zomermaanden ontvangen we vooral Nederlandse gasten. Door gesprekken, bijbelstudies, excursies en andere activiteiten zijn we intensief met het thema ‘ontmoeting’ bezig geweest. Prachtig om te ervaren dat God ieder van ons op zijn eigen manier tegemoetkomt, de een door Zijn Woord, de ander door liederen, of door mensen, of door de natuur, of door omstandigheden, noem maar op. Voor God is niets onmogelijk. We mogen terugkijken op een hele gezegende zomervakantie, anders dan andere jaren. Dit jaar vonden alle activiteiten in de buitenlucht plaats en dat bond samen.  

Omdat zoveel mensen in lockdown thuis zaten en tijd hadden, zijn we een boekleesproject begonnen. Elke dag leest iedereen een gedeelte uit een boek (40 Tage Liebe in Aktion) en hadden we dagelijks ´s avonds via Whatapp of Zoom in kleine groepjes contact met elkaar en bespraken wat we gelezen hadden. Meer als 20 mensen namen deel, mensen die normaal geen tijd hebben om te komen. Een bijzonder mooie tijd. De vraag kwam na die tijd of dit niet verder doorgezet kon worden, en daaruit ontstond een wekelijks online bijbelgesprek.

Wandelen was ook mogelijk, dus dat deden we ook wekelijks, met halverwege de wandeling een korte meditatie, waar je tijdens het wandelen weer verder over kon doorspreken.

En het fotoproject is ontstaan, elke week een foto maken van een bepaald thema, die door een van de deelnemers werd bedacht, zoals bijv. Dieren, licht/schaduw, de deur, driehoek, kleuren, …

En aan de hand van de “Ik ben” woorden hebben we wekelijks een videootje gemaakt, met medewerking van de plaatselijke middenstand.

Deze activiteiten worden georganiseerd door de CVJM-Rennsteig, een vereniging in de omgeving van Engelsbach, waarmee de stichting nauw samenwerkt.

Zo organiseerden we verder programma’s voor tieners en jongeren.

Elke twee weken is er voor de tieners een Rock Solidavond, met veel aktie en plezier. Ook dit programma hebben we geprobeerd online door te zetten. Niet makkelijk, maar via Zoom was veel mogelijk. Het scoutingwerk kon helaas niet verder doorgezet worden en is daarom tijdelijk stopgezet.

Ook hebben we onderzocht of het mogelijk is om een Ontmoetingsplek op te zetten in Friedrichroda. Een ontmoetingsplek tegen eenzaamheid. We hebben gesprekken gevoerd met verschillende instanties en met de gemeente. Wordt vervolgd in 2021.

Het bestuur van de Stichting heeft dit jaar twee keer officieel vergaderd.

Alle activiteiten van 2020 op een rijtje

 • Nauwe samenwerking  met CVJM-Thüringen, CVJM-Rennsteig en christliches Glaubens- und Freizeitzentrum Engelsbach en ICK gUG ig ;
 • In januari de Allianz Gebetswoche meegeholpen te organiseren;
 • De eerste maanden elke week een huiskring geleid;
 • De eerste maanden een CVJM-Gottesdienst georganiseerd, kerkdiensten die te vergelijken zijn met pioniersplekken in NL;
 • Boekleesproject: Liebe in Aktion;
 • Online-bijbelgesprekken
 • Fotoproject
 • Videootjes over de “Ik Ben” woorden van Jezus
 • Elke twee weken is er een tienerprogramma, Rock Solid, voor 11-14-jarigen, deels present en deels online;
 • Het thema deze zomer was: ‘Ik ben…’ (juli-aug.);
 • Bieden van pastorale hulp aan mensen die dit nodig hadden;
 • Wandelingen georganiseerd in de omgeving met een korte meditatie;
 • Onderzoek naar een ontmoetingsplek om eenzaamheid te bestrijden